Strax dags för summering, men inte riktigt än…

Innan jag summerar 2018 tänkte jag bara dra ett inlägg till. Jag har ju haft ett köpfritt år och det har varit helt fantastiskt. Första veckorna kändes det lite annorlunda men nu kan jag inte tänka på något annat sätt. Jag kommer öppna upp möjligheten att köpa något i januari men jag tror inte det kommer bli något. 

Mest inspirerad är jag just nu av Greta Thunberg. Vilken underbar ledare hon är. Jag blir otroligt glad över den uppmärksamhet hon fått. Kommer det att ge effekt? Inte en aning men hon påverkar mig i alla fall. Vi resonerar mycket här hemma om klimatet och vad vi kan göra. Hennes krassa inställning och örfil till hela vuxenvärlden är underbar.

Jag är trött på snack. Så många av oss som anser att klimatet minsann är en viktig fråga men ställa in resan till Thailand är fullständigt otänkbart. Vi vet vad som är problemet och det kommer inte att försvinna. Kanske hinner vår generation (jag är född på -70 talet) undan med blotta förskräckelsen. Generationerna efter oss kommer dock inte kunna undgå konsekvenserna.

Utan att vara någon profet går i alla fall mina tankar främst till vad ett förändrat klimat kommer att göra med oss människor. Vi kan kanske anpassa oss till ett nytt klimat om det bara handlar om överlevnad. Men så fort vi börjar ”rucka” på ekosystemet kan vi inte förutse vad som kommer hända. Dessutom kan vi räkna med att hela världsordningen kommer förändras. Stora folkvandringar, krig, svält och ytterst kollapps av det system vi vant oss att leva med.

Jag blir mer arg än ledsen då jag inser att om vi inte med kraft agerar kommer lämna efter oss en rejäl härdsmälta till kommande generationer. Som Greta säger: hur ska vi förklara att vi inte gjorde något medan det fortfarande fanns tid att agera?

LÄNK NEDAN TILL ETT MYCKET INSPIRERANDE OCH TANKEVÄCKANDE TAL

Se detta klipp och dela det med alla du känner. Tillsammans finns det fortfarande tid att göra något. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: