Sociala medier, dags att tänka om…

Jag har under en längre tid reflekterat över min vardag ur flera perspektiv. Mycket kopplat till downshifting, hållbarhetsfrågor men också över andra saker i vardagen som jag på sikt tror kan vara negativa. I detta inlägg kommer jag skriva lite kring sociala medier och min relation till dem. Jag överväger på allvar att göra en rejäl förändring i hur jag använder dem.

Det började redan i somras. Har under en längre tid känt att min mail stjäl alldeles för mycket tid av mitt arbete. Hela inkorgen blir någon slags todo-lista som skall betas av. En aldrig sinande ström av frågor som skall avhandlas stal enormt mycket av min energi. Ofta var det bara korta frågor som krävde korta svar men inte sällan utvecklades en hel del mail till långa trådar där olika personer skulle finnas med för kännedom etc. I min värld ett ganska dåligt sätt att kommunicera. Dessutom uppfattade jag att olika personer förväntade sig svar olika snabbt och en del använde mailen bara för att ”göra sig fri från ett problem”.

Jag avinstallerade mailen från telefonen och beslutade mig för att bara titta på mail när jag ändå hade datorn öppen. Därefter började jag medvetet dra ner min egen användning av mailen till ett minimum. Har också börjat be folk ringa om det är något brådskande. På ganska kort tid gav detta effekt och jag njuter av min nyvunna frihet.

Nästa steg blev att ta bort de appar jag inte använder från telefonen. En slags downshifting av telefonen. Jag tog också medvetet bort appar som jag bara var inne och ”slö-kollade” på. Till exempel Face Book som jag knappt använder längre. Så fort jag hade tråkigt gick jag dock in och kollade i flödet ändå. Där satt jag och slösade på min tid för att läsa om vad en gammal klasskompis ätit till middag och vem som sprungit milen på personbästa. Ytterst sällan fann jag något intressant. Appen åkte bort.

Kvar finns just nu de saker som jag anser att jag verkligen behöver. Problemet är bara att jag börjat titta ännu mer i dessa. Vanan att dra fram telefonen i tid och otid finns fortfarande kvar. Jag läste nyligen en mycket bra artikel i Svenska Dagbladet av Lars Berge

I den beskriver han hur han gick och köpte en klassisk telefon och la undan sin smart-phone i en månads tid. Jag blev verkligen inspirerad. Han länkade också till en mycket intressant film från Ted av Cal Newport som hette: why you should quit social media mycket sevärd även den.

Jag ser tre uppenbara risker med att låta sig ”fastna” i telefonträsket:

 1. Jag tränar inte längre min hjärna att tänka långa tankar. Jag fastnar i korta tankar och hoppar snabbt över till en ny kontext och en ny fundering.
 2. Jag vilar inte min hjärna från intryck.
 3. Min nyfikenhet att reagera när jag ser att jag har en avisering gör att jag till viss del förlorar kontrollen av mitt eget liv. Så fort ”någon” pockar på min uppmärksamhet så väljer jag ofta att bejaka den.

Mitt enda problem just nu är Instagram. Vore det inte för Pantburksmiljonen skulle jag sälja min mobiltelefon på stående fot. Jag får verkligen ut mycket av att läsa andras funderingar och jag inspireras i de frågor jag tidigare nämnde. Personligen får jag också feedback från personer som inspireras av mitt konto och det är verkligen kul.

Jag kommer behålla telefonen men köpa in en extra som man bara kan ringa och skicka sms ifrån. Min smartphone kommer jag stänga av och bara ta fram vid valda tidpunkter. Det ska bli intressant att se hur detta kommer utveckla sig. Jag känner mig i alla fall sjukt laddad för detta projekt.

2 kommentarer på “Sociala medier, dags att tänka om…

 1. Såg detta inlägg nu och blev mycket inspirerad. Känns som att du äntligen fick mig att få upp ögonen för sätt att kunna minska mobiltiden och istället få mer tid till andra viktigare saker. Börjar nu följa din blogg, läsa alla dina tidigare inlägg och kanske ägnar ”för” mycket tid vid datorn istället….
  Fortsätt som du gör, jättebra inlägg:))
  /StoneHeart

  Gillad av 1 person

  • Hej
   Tack för din kommentar. Vad roligt att du inspirerats. Jag har nu kraftigt dragit ner på mitt mobilanvändande och njuter av varje sekund. Ibland blir det lite abstinens men det blir lättare och lättare. Tack för pepp och lycka till du med 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: