Påverka din omgivning

Nu har jag funderat en hel del kring miljö, klimat  och hållbarhet. Jag har vänt och vridit på frågan ut mitt lilla perspektiv och funderat över var man gör bäst nytta. De senaste åren har jag strävat efter att göra saker bättre och bättre. Jag är mycket noggrann med återvinningen och kämpar hårt för att minska min påverkan kopplat till transporter. Jag har inlett köpfritt år och minskat kött och mejerikonsumtionen markant.

Jag vill inte påstå att jag är bäst i klassen men jag har gjort markanta förändringar av livet. Nu är frågan vad är nästa steg?

Det jag landat i som jag tror skulle ge bäst effekt är att aktivt jobba med att påverka min omgivning. Mina vänner och bekanta som jag träffar ofta. Mitt inflytande på företaget. Det gäller att ta tillfällena i akt att försöka få människor i vår omgivning at börja reflektera och se vad de kan göra för att bidra. Genom att ta upp frågan visa att den är viktig och måste få ta plats i våra samtal och genom att visa de goda exemplen.

Det kan vara lätt att ge upp hoppet när man läser om ökande utsläpp och klimatförnekelse. Att något land dessutom har kommit på en tanke att lämna klimatavtalet gör en inte direkt framtidslyrisk. När jag känner att jag ändå kan bidra så hjälper det mig att hantera ”den stora frågan”. En del menar att denna fråga endast kan lösas på politisk väg. På ett sätt tror jag de har rätt. Ett annat perspektiv är dock att vi alla kan bidra till att sätta press på att något mer radikalt måste hända. På samma sätt som jag spar småpengar enligt principen ”många bäckar små” kan vi alla göra skillnad.

Tills vidare kommer jag sopsortera, panta burkar, minska mitt oljeberoende mm och från och med idag ännu mer försöka påverka min omgivning. Vad kan du göra för att bidra?

2 kommentarer på “Påverka din omgivning

  1. En vegetarisk dag i veckan, plastbanta (främst plastpåsar) Ställa bilen mycket mer (är på god väg) och påverka/inspirera folk mycket mer att köpa begagnat och matsvinna mindre. I blogg, på jobb och i samtal med vänner.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: