Hur blev det så här?

Detta är en kort resumé över min resa som egentligen startade för några år sedan utan att jag själv visste om det. Jag försöker i denna text peka på några viktiga händelser som kom att påverka mig till den jag är idag och hur min livs-filosofi kommit att förändras. Kändes skönt att summera det i ett inlägg här på bloggen. 

Egentligen har jag nog varit lite vilsen i hela mitt liv. Jag har nog prövat på ganska många livsåskådningar och trott att jag hamnat rätt. Vad som präglat mig är så många faktorer att det är fullständigt omöjligt att sätta fingret på enstaka händelser. Det är någon slags sammanvägning av en enorm mängd omständigheter som gjort att jag tyckt si eller så genom mitt liv. Idag kan jag dock sätta fingret på ett antal avgörande händelser den senaste tiden som på allvar ”ruckat” min livsåskådning. Nedan följer några av dessa händelser:

 • Det började egentligen med downshifting. Jag skulle bli sambo och vi skulle slå ihop två bostäder för några år sedan. Vi reflekterade över hur mycket saker vi hade och hur mycket yta vi skulle komma att behöva. Ganska snabbt kom vi fram till att vi släpade med oss en massa kartonger med saker som vi bara förvarade i väntan på nästa flytt. Vi utmanade oss själva och gick från ett par hundra kvadrat till 80. Motkravet på oss själva var naturligtvis att rensa ut en massa saker vilket vi gjorde och fann det mycket tillfredsställande.
 • Efter att ha läst boken Sapiens började jag reflektera en hel del. Det blev ett skönt perspektiv kopplat till hur liten del av mänsklighetens historia som vi överhuvudtaget faktiskt samlat på ägodelar. Det är egentligen bara nu under de sista århundradena börjat kunna samla på en massa onödiga saker. Vi har börjat koppla vår identitet till vilka prylar vi äger och allt fler har börjat delta i rangordningen i flocken. Tidigare var det bara kungar och adelsmän som levde i detta överflöd men i takt med att vi fått det bättre kan allt fler delta i denna statusjakt. När jag stannade upp och började tänka kring dessa frågor insåg jag hur otroligt fattig jag var när jag längtade efter att handla saker.
 • Boken gav också perspektiv på vår industriella djurhållning och det var också ett uppvaknande som hette duga. Numera reflekterar jag nästan dagligen över hur vi behandlar djur i vårt samhälle och jag har allt mer övergått till vegetariskt på tallriken.
 • Inspirerad av massor av instagramkonton och bloggar har jag också börjat reflektera över hur mycket plats jobbet får ta i mitt liv. Hur lite jag egentligen behöver tjäna för att kunna leva ett liv i ett lugnare tempo. Kanske framförallt i ännu högre utsträckning bestämma mer själv hur jag ska förvalta min tid. Jag har inte lyckats bryta mig ur helt än. Det kommer ta några år men jag vet att det kommer att ske. Inom 5-7 år kommer jag helt att bestämma helt över min vardag. Inte sluta jobba men däremot ha total kontroll över mina dagar.
 • Avslutningsvis har jag också experimenterat med hur man kan spara pengar. Allt ifrån att samla tomburkar till en rad massa andra mer eller mindre smarta idéer. Det viktigaste med detta projekt har varit att uppleva att det går att få ihop kapital bara genom ganska små åtgärder. Pengar är inget självändamål. Vad jag kommer göra med dem framöver står skrivet i stjärnorna med på något sätt skall det bidra till friheten men också göra gott för andra.
 • Jag måste ju nämna min lätta mani kopplat till att plocka skräp också. Som ett led i att ta hand om vår planet plockar jag i stort sett dagligen upp lite plast och annat skräp som ligger och dräller i naturen. Det känns bra och det räcker.

Summerar jag livet just nu så kan jag konstatera att jag mår fantastiskt bra av alla de saker jag räknat upp ovan. Självklart spelar även in att jag har en underbar familj, bor på en underbar plats och har fina människor runt mig som jag har kul med. Men ju mer jag gör av punkterna ovan desto mer tid och fokus kan jag lägga på det som är viktigt.

I slutändan handlar allt om stunder av lycka. Små stunder som det gäller att uppmärksamma och njuta av. Det är mycket sällan dessa stunder i mitt fall handlar om saker som kan köpas för pengar. Mening och glädje når man på andra sätt.

LÄNKTIPS:

Inspirerande youtubeklipp kopplat till downshifting

Boken Sapiens

Mycket inspirerande bok om prylar: Vi är vad vi köper

Plocka skräp och jogga = plogga. En klar inspirationskälla vad gäller att hålla naturen ren. 

Kaosologi, en bok som inspirerat mig till snabba projekt i syfte att ändra beteende. 

 

2 kommentarer på “Hur blev det så här?

  • Tack @frihetsmaskinen. Var inne och bläddrade runt på din blogg. Mycket matnyttigt där! Ja läs Sapiens. Den fick mig verkligen att börja fundera och sätta vår tillvaro i lite perspektiv.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: