Många bäckar små

Nu har jag samlat ”små-pengar” under snart tre månader. Totalt har jag nu en summa på nästan 7 000 kr. I detta inlägg tänkte jag redogöra lite för framgångsfaktorer för sparande och att det är min fasta övertygelse att i stort sett alla kan komma igång. Stort eller smått spelar mindre roll, det handlar mer om att flytta fokus. Hur mycket pengar det blir avgörs naturligtvis av hur mycket det går att lägga undan. Men även ett väldigt litet sparande kan bli en ordentlig peng om det går att låta bli den. 

Först och främst har jag ju utmärkt mig i mitt pantburkssparande. Det började som en kul grej och något som jag ville göra för miljön. När jag var ute på mina löprundor låg det alltid pantburkar och pet-flaskor i diken mm. Jag började plocka upp dem och tanken om pantburksmiljonen föddes. Sedan dess har jag plockat upp cirka 600 kr/ månad i burkar (motsvarar 20 kr/ dag).

Dessutom har jag sålt lite prylar och dessa pengar har fått gå in på kontot. En hundring här och en hundring där har också gett en del extra per månad.

Det roligaste och kanske viktigaste som jag själv upplever lagt grunden för hela denna idé har dock varit att separera detta sparande från den övriga hushållsekonomin. Att sälja en gammal overall för 150 kr känns som att det varken gör till eller från för månadsbudgeten som helhet. Samma sak med en lunch på stan eller använda en rabatt på 50 kr. Så fort jag spar in på något som jag normalt skulle ha gjort sätter jag över motsvarande summa till detta konto. Min motivation är skyhög att jaga hundringar på alla tänkbara sätt.

Dessa saker är de jag just nu kommit på för att spara eller tjäna pengar i detta projekt:

 • Samla pant
 • Sälja saker
 • Börjat köra Eco Driving
 • Spara in på luncher på stan
 • Köpa lågprissnus samt dra ner på snusandet
 • Hjälpa folk att köra skräp till återvinningen via appen Tipp Tapp

I takt med att jag startade detta sparande har en mängd andra tankar och ideér dykt upp. Inte minst genom alla inspirerande bloggar och instagramkonton som jag börjat följa. Jag har fått mervärden genom att rensa ut och sälja samt reflekterat massor över min livsstil och mitt ”fotavtryck”. Dessutom av kanske lite mer filosofisk karaktär hur mycket mina prylar betyder för mig. Dessutom hur fattigt det är att gå runt och fundera på vilka prylar man önskar köpa för att ”få det där livet man önskar”.

Jag har alltid varit miljöintresserad men den motivationen har ökat markant sedan detta började. Vad håller vi på med i västvärlden? Hur fruktansvärt meningslöst är det med denna överkonsumtion och hur snabbt önskar vi egentligen att resurserna skall ta slut?

Sist men inte minst kanske man ska fundera på vad ett sparande skall vara till för? I mitt fall är det flera saker som jag tänker. Främst är det dock valmöjlighet att jobba mindre när jag önskar. Få lägga ännu mer tid på att driva opinion för miljöfrågor och skapa engagemang för att ta hand om vår jord och skapa förutsättningar för kommande generationer.

Pantburksmiljonen startade som ett litet kul projekt men håller på att förändra min livsstil på ett högst genomgripande sätt. Jag är över 40 år och trodde att jag hade landat i vem jag är och vad jag egentligen vill. Att få utmana den sanningen är mycket motiverande och spännande. Var detta kommer ta vägen vet endast framtiden.

Vad kul att just du läste! Tack

2 kommentarer på “Många bäckar små

 1. Jag har ett liknande projekt sedan några år. Allt som jag fått in på försäljning, vilket är småsummor, har jag satt in på ett ISK och köpt fonder. Där är 25000 nu. Allt ihopsamlat på småsummor som 20-50 kr. Ibland något som sålts för någon hundralapp. Många bäckar små…..
  Fortsätt ditt inspirerande samlande

  Gillad av 1 person

  • Vad roligt att du sparat ihop 25 000 🙂 Det var verkligen bra jobbat. Bra också att det går in på ett ISK konto. Själv spar jag i aktier men det känns viktigt att man investerar pengarna för att få lite ”boost” i sparandet. Så länge man är långsiktig är min uppfattning att det lönar sig rejält.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: