Om alla plockade varje dag…

Eftersom jag ofta plockar en del skräp när jag är ute och springer har jag börjat leka med en tanke. Jag började fundera hur mycket människor det faktiskt bor i detta land. Av dessa borde rimligen i stort sett alla från 10 års ålder upp till 70 kunna vara betjänta av en daglig promenad runt kvarteret där man bor. Vi räknar för enkelhetens skull bort 10% som någon slags naturlig bortfall.

Om jag kikar på tabellen ovan konstaterar vi snabbt att vi i runda slängar snackar om 7 miljoner människor (då har jag räknat av 10% också). Lek nu med tanken att alla gav sig tusan på att plocka upp 5 skräp om dagen under en promenad. 5 x 7 miljoner är alltså 35 miljoner. 35 miljoner skräp skulle kunna plockas upp dagligen i vårt land om alla kunde offra några minuter/ dag. 35 miljoner skräp dagligen i ett år ger 12 775 000 000 skräp totalt. Alltså över 12 miljarder skräp units.

Lek med denna tanke för en sekund. Tänk om vi kunde ta det ytterligare en nivå, till norden, Europa eller kanske världen… Enklast vore naturligtvis om alla kunde sluta slänga skräp på annan plats än i återvinning eller soptunna. Nu är vi dock inte där och plasten håller på att döda våra hav. Något måste verkligen göras.

Är detta omöjligt? Kanske är det det, men betänk då att någon lyckats få en stor del av mänskligheten att använda mobiltelefon, borsta tänderna med tandkräm eller tvätta händerna med tvål. Lika intresserad som man är av att ha rena händer lika fräscht borde det kännas att säkerställa havens fortlevnad för våra barn och barnbarn,

Tills vidare plockar jag mer än 5 skräp om dagen så kompenserar jag lite tills revolutionen är fullbordad.

3 kommentarer på “Om alla plockade varje dag…

  1. Om man kunde trycka ”gilla” på just det här inlägget så skulle jag det. Men jag delar det på facebook i alla fall 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: