Är det dags att skippa köttet?

Har funderat väldigt mycket över att äta eller inte äta djur senaste tiden. Jag är en gammal grillkung. Jag har fullkomligt frossat i kött, hamburgare och bacon hela mitt liv. Nu har jag på allvar börjat tvivla på köttätandet ur flera aspekter. 

 1. Den första insikten kom när jag läste boken Sapiens. Där resonerar författaren på ett filosofiskt plan om hur vi idag producerar liv för att döda och tjäna pengar. Många är djuren som lever under fruktansvärda förhållanden som därefter avlivas så fort det anses mest lönsamt.
 2. Vårt köttätande bidrar mycket negativt till utsläpp av växthusgaser. Inte minst genom allt foder som produceras och fraktas. Läs gärna mer på Naturskyddsföreningens hemsida.
 3. Vi ”skyddas” idag från att se hur det faktiskt ser ut när djuren avlivas på löpande band. Jag blir berörd när jag ser denna storskaliga och ofta ganska mekaniska avlivningsprocess. Man får onekligen känslan av att djuren förstår att det är något som inte stämmer när de pressas samman i trånga led för att därefter lunka in mot döden. Om vi visade detta för våra barn, tror ni att de skulle tycka att det såg okej ut? Det enda vi och våra barn ser är snyggt förpackade köttbitar i kyldisken på Ica.

Vad jag däremot anser okej är till exempel att jaga vilt. Jag tänker att det är en del av kretsloppet att vissa arter faktiskt äter kött. Att dessutom föda upp djur i ett småskaligt jordbruk för att slutligen genomföra slakt på plats, anser jag också etiskt försvarbart. Djur som får leva länge och må bra för att till slut bli till föda ligger inom mina ramar för vad jag anser okej.

Med dessa funderingar i bakhuvudet köpte jag idag min första vego-burgare på Max och tyckte att det kändes riktigt bra. Jag har inte 100% sagt nej till kött och vet inte om jag någonsin kommer att göra det. Denna tanke har dock bara börjat och jag kommer reflektera mer kring detta framöver.

4 kommentarer på “Är det dags att skippa köttet?

 1. Jag är uppvuxen med kött från morföräldrarnas småskaliga lantbruk samt älgkött eftersom pappa jagade. Kött var självklart. Idag har jag sällan tillgång till kött av den kvalitén och har börjat tänka allt mer på djurhållning, etik, miljöaspekter samt hälsa och tror verkligen att vi måste minska köttkonsumtionen! Sparken i baken kom i höstas då jag pga gravidillamående inte klarade att äta kött. Nu äter vi betydligt mindre kött och kokboken ”mera vego” har hjälpt mig mycket med lättlagade recept som även barnen gillar!

  Tack för inspirationen i bloggen och på instagraminlägg!

  Gilla

  • Tack själv Evelia. Flera jag pratat med på Instagram uppger att de fått en ”boost” i matlagningen efter de att de lagt om kosten. Jag skulle verkligen behöva det så jag får ta och kika på den bok du rekommenderade. Kul att barnen gillar det också.

   Gilla

 2. Välkommen över på den andra sidan 😉
  Det finns forskning som visar på att vegetarianer är smartare än köttisar så det är bara att se det som något positivt.
  Ett bra och gott steg är att kolla på jävligt gotts sida. Där finns det många ”vanliga klassiska” recept gjorda på att djurvänligt vis. När jag har köttisar på besök brukar jag ofta laga ihop något därifrån för att det inte ska bli så stora kontraster för smaklökarna. Det funkar varje gång.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: