Eco Driving

På väg på lite semester runt midsommar tänkte jag ta tillfället i akt att se hur stor skillnad det gör att börja fokusera mer på hur jag kör och hur mycket det går att spara in på drivmedel. Jag kör ganska lugnt i vanliga fall men efter att ha tittat på ”Storuman Forever” med Björn Ferry och Heidi Andersson blev jag riktigt taggad att försöka köra mer miljövänligt. 

De enkla saker som jag började göra under denna ganska långa bilresa var följande:

  • Gasa på lite extra i nedförsbackar för att på så sätt få med mer fart och rull mer i uppförsbackarna
  • Planera körningen bättre för att slippa bromsa in så mycket och på så sätt tappa fart. Det är starter och acceleration som är de värsta miljöbovarna.
  • Dra ner än mer på tempot och aktivt tänka på att inte stressa. Att höja farten från 110 till 120 ger inte många minuter i tidsbesparing men en klar skillnad i bränsleförbrukning.

Genom dessa åtgärder sparade jag 0,9 l / 100 km. Vi är just nu ute på en riktig långkörning som kommer ta oss 140 mil, tur och retur. Totalt kommer vi spara in 12,6 liter Diesel mot hur jag körde tidigare. Räknar vi på vad det är i rena pengar så ser vi också att det motsvarar cirka 190 kronor. Eftersom jag betalar hälften av detta kommer jag avsätta 95 kr till sparandet efter denna resa också.

Självklart ska vi försöka använda bilen så lite som möjligt. Men när vi väl gör det ska vi köra den så sparsamt det bara går. Jag känner mig glad av att detta var ett enkelt sätt att minska klimatpåverkan och samtidigt spara ett par spänn på resan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: