Dags att byta aktiestrategi

Jag har investerat på börsen ganska länge nu. Tänkte ta och dela med mig av lite erfarenheter på det området och passa på att lansera min nya strategi. Jag har fått mycket frågor kring aktieplaceringar och jag ska framöver länka ut lite bra litteratur och bloggar som har hjälpt mig att få bättre koll på hur detta fungerar. 

Periodvis under de senaste åren har jag haft en del tid och fokuserat på att leta ”billiga” aktier med stor rörlighet på börsen. Det har varit en stökig tid med både rejäla uppgångar och en hel del nedgångar. Totalt bedömer jag att jag under senaste två åren har landat på endast några procent upp vilket är ganska klent med tanke på hur mycket tid jag lagt ner på det.

Jag vill inte ha denna period ogjord. Under resan har jag lärt mig otroligt mycket. Både om hur aktiemarknaden fungerar samt hur det är att investera på både riktigt lång och extremt kort sikt. Jag har ”day-tradat” och arbetat med teknisk analys. Den tekniska analysen går ut på att lära sig att läsa av kursutvecklingen baserat på en analys av aktiens kursutveckling (kurvan). Mycket intressant och något jag kommer fortsätta ha med mig i mina investeringar framöver. Lärdomar om hur aktien ”trendar” och när det är dags att kliva i och ur ett värdepapper.

Det jag dock tröttnat på är just den dåliga förutsägbarheten i dessa bolag. Det rör sig helt enkelt för mycket och jag hinner inte med så pass aktiv förvaltning som jag hade önskat. Därav är det nu dags att slå in på en ny strategi. Jag tror på de bolag jag investerat i och därför kommer jag inte sälja av de innehav jag byggt upp under dessa år.

Från och med nu kommer jag dock att satsa på utdelningsaktier i min ”pantburks-portfölj” (och mitt sparande i övrigt också för den delen). Utdelning är den del av vinsten som man som aktieägare får ta del av. Genom att återinvestera utdelningen i nya aktier uppnår man den s.k. ränta på ränta effekten. Den gör att utvecklingen går snabbare och snabbare med tiden.

Jag kommer behålla en hel del av mina volatila bolag som en krydda i sparandet men från och med nu gäller min nya strategi. Planen är också att i stort sett undvika att sälja utan bara återinvestera. Jag har köpt och sålt lite för mycket och när jag tittar tillbaka på det har den strategin inte varit särskilt lönsam för min del. Det finns de som får riktigt fin utveckling på denna typ av handel men jag har inte den tiden.

De närmsta veckorna skall jag sondera marknaden och se vilka aktier som jag skall börja smyga över sparandet i när det kommer till pantburks-portföljen. De aktier som backat behåller jag (med något undantag) men nyanskaffningar kommer vara lite mer ”stabila” bolag med en god förväntad direktavkastning.

OBS! att investera i aktier medför alltid en risk. Ett sätt att minska risken är att vara långsiktig och förutsättningen för det är att ”glömma” att pengarna finns och inte få behov av att plötsligt använda dem. Aktier stiger och tappar i värde på både lång och kort sikt. Vissa mer och andra mindre. Du är själv alltid ansvarig för dina investeringar och hur mycket du är villig att avvara är alltid upp till dig själv. Handla aldrig för mer än du kan undvara. 

Jag kommer återkomma framöver med hur jag tänker och resonerar nu när mitt sparande skall ta nya former.

Denna länk går till en artikel som jag väl tycker sammanfattar hur min nya strategi kommer att se ut. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: