Nationaldagsreflektion gällande skräp

Startade morgonen med en långlöpning och upptäckte till min glädje att det var ganska snyggt ute i naturen idag. En ganska klen skörd på 12 kronor kändes bra.

Nu när det är vår nationaldag tänkte jag dra några reflektioner här också kopplade till hållbarhet. Det finns en teori inom kriminologin som kallas för ”Broken Window”. Den går kortfattat ut på att man måste hålla efter i samhället för att det inte skall förfalla. En fastighet med en trasig ruta kan lättare få ett till fönster krossat än en utan något trasigt fönster. Teorin går alltså ut på att snabbt återställa i fint skick. Samma sak med klotter.

Frågan är om man inte kan dra en parallell till skräpsamlande här också. Det kanske känns svårare att slänga något om det inte finns något annat skräp som ligger och dräller. Jag vill i alla fall tro det och detta kan vara ett mycket gott motiv till att göra det man kan för att hålla efter.

En annan sjukt kul sak som hände var att jag såg på Instagram att Minimalisterna och Aktieinvest hade inlett ett samarbete. Genom en kampanjkod fick man 200 riksdaler när man öppnade konto och satte igång ett månadsspar hos dem. Sagt och gjort och nu hade också pengarna kommit in. Vet inte om kampanjen fortfarande gäller men här är i alla fall en länk till inlägget.

Avslutningsvis vill jag bara uttrycka hur oerhört tacksam jag är att bo i detta land. Det är inte perfekt och det finns en hel del saker jag går och irriterar mig på MEN jag lever i frihet och har rätt att uttrycka mina åsikter. Dessutom har vi mat på bordet, en underbar natur och rätt till sjukvård när man gjort illa sig. Det är lätt att se alla fel men man måste tänka på allt bra också.

2 kommentarer på “Nationaldagsreflektion gällande skräp

    • Tack för tipset. Den skall laddas hem. Fick flera bra tips på IG men de flesta av dem är ju av ”reaktiv” karaktär. @madeleinorman skrev om Nudging som jag tycker är ett intressant grepp. Ser fram mot att se flera kreativa exempel framöver.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: