Mycket tankar kring sparande idag

Idag har jag hunnit fundera mycket på olika typer av sparande. Jag har fastslagit en tanke om hur detta skall ske. Här kommer mitt tankeexperiment:

Jag kommer framöver att börja bygga upp sparandet kring en helt ny idé. Sparandet skall ske som om ni tänker er ett företag. Företaget ägs av mig själv (vi kan kalla mig storbonden). Storbonden har en hyfsad lön samt lite andra sidoinkomster i form av aktieutdelningar. Han har en budget och sparar i huvudsak i aktier. Dessa kommer jag skriva mer om framöver. Storbonden sparar minst 10% av inkomsterna samt lite till barnen. Han lever ett gott liv och behöver inte vända på slantarna för att det ska gå runt.

Till sin hjälp har storbonden sin hjälpreda (vi kan kalla honom drängen). Storbonden och drängen är samma person men med helt olika uppgifter i företaget.

Drängen utför de flesta av storbondens arbetsuppgifter. Han tankar bilen, köper snus, luncher och annat. Storbonden har redan budgeterat för dessa utgifter men har sagt till drängen att om han kan spara in på någon av posterna så är det helt ok. Drängen får då behålla de insparade pengarna. På så sätt kommer jag att finna små besparingar som kommer gå vidare in på kontot som jag nu döpt till pantburksmiljonen.

Nedan redovisar jag dagens sparande enligt denna princip:

  1. Sprang till jobbet i stället för att ta bilen.
  2. Hittade lite burkar längst löpsträckan.
  3. Glömde snuset hemma. Istället för att köpa en ny dosa så struntade jag i att snusa under hela förmiddagen och gjorde en snusbesparing.
  4. En utgift för att ta mig hem med kommunal färdmedel

Insparade drivmedelspengar: 45 kr

Insparad trängselskatt: 25 + 11 kr = 36 kr

Upphittad pant: 12 kr

Snusbesparing: 7 kr

Utgift för hemresa: 44 kr

Totalt= 45 + 36 + 12 + 7 – 44  = 56 kronor

Idag skulle jag också handla aktier för pengarna som uppstått under maj. Jag har två depåer (Nordnet och Avanza). Upptäckte dock att jag hade mycket bättre courtage på Avanza så jag kommer öppna upp ett nytt ISK konto där istället för att handla på Nordnet som jag först hade tänkt. Inköp av aktier kommer ske först på måndag och då kommer jag uppdatera vad det blev.

Idag har jag haft tid att reflektera en del över detta sparande. Först och främst konstaterar jag att bilen är en riktigt dyr sak. Jag har vant mig med att åka runt i den och bara betala och se glad ut. Sämre för miljön, dyrare och inte minst helt kass för kroppen. Jämför med att inte släppa ut något dåligt för miljön, spara pengar samt få riktigt fin motion. Hur svårt kan valet egentligen vara?

Den andra reflektionen består i att detta projekt är riktigt roligt. På 11 dagar har jag lyckats skrapa ihop över 400 kronor. Ska bli så himla intressant att se vad denna summa är om ett år, eller om fem år. Känner mig sjukt inspirerad att visa att det går.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: